10 livsmedel som ger hål i tänderna

Kosten är en viktig del i att behålla sina tänder genom hela livet. Vi listar 10 livsmedel som ger hål i tänderna. 

Maten du äter påverkar din tandhälsa

Att ha friska, starka och fräscha tänder ökar den egna livskvaliteten och stärker självförtroendet. Utöver att årligen besöka tandvården, att regelbundet - och dagligen - borsta tänderna samt att använda tandtråd och munvatten så är kosten det viktigaste. Vad - och hur - du äter påverkar definitivt dina tänder.

Innan vi går igenom några livsmedel som du ska undvika så ska vi även peka på en annan viktigt detalj. Behovet av vila. Du är förmodligen väl medveten om att din kropp behöver vila och återhämtning. En god natts sömn gör dig gott: du blir piggare, du orkar mer och kan hålla din koncentration uppe genom hela efterföljande dag. Detsamma gäller om du tränar: dina muskler behöver en chans att återhämta sig mellan passen för att blir större och starkare.

vin är ett livsmedel som kan ge hål i tänderna

Samma sak gäller för dina tänder. De arbetar då du äter och mellan alla måltider så behöver de vila. Det farliga idag är egentligen inte vad vi äter - det är hur vi äter. Att många väljer att småäta mellan måltiderna gör att tänderna arbetar mer än de klarar av; de blir mindre motståndskraftiga mot karies och andra bakterier. Att äta mellan måltider leder till en ökad risk för hål i tänderna. Regelbunden kosthållning - Frukost, Lunch, Middag, kompletterat med enklare mellanmål - på fasta tider är ett väldigt effektivt sätt att få starka och friska tänder.

Dessa livsmedel ska du undvika

Följande lista består av tio livsmedel som du ska undvika. Att äta någon gång då och då är okej - men försök att undvika att göra det till en vana. Unna dig, men med måtta.

  1. Läsk, Juice och Saft. Allt som har ett PH-värde understigande 5.5 skadar tändernas emalj genom frätning. Läsk - Pepsi och Coca-Cola exempelvis - har ett PH-värde på 2.5. Det säger en del. Dessa drycker innehåller dessutom socker och det söta, kombinerat med det sura, skadar tänderna både genom frätning och genom kariesangrepp. Håll läskdrickandet till helgerna och då i mindre mängder. Särskilt viktigt är detta för småbarnsföräldrar!

  2. Snacks: Ostbågar, chips och jordnötsringar innehåller väl inte socker? Det kan vara lätt att låta sig luras av en innehållsförteckning och vaggas in i en falsk säkerhet. Sanningen är att dessa livsmedel innehåller upphettad stärkelse, något som välkomnas med öppna armar av karies. Det finns lika stora risker med att äta detta som godis. Om du äter så se till att både borsta tänderna och använda tandtråd efteråt.

  3. Halstabletter. En god smak och en frisk andedräkt ska ställas om det faktum att halstabletter utsätter dina tänder för ett ganska kraftigt, sött angrepp. Ta en halstablett om du har ont i halsen - inte för att det är gott.

  4. Kakor: Kakor är kladdiga och fastnar lätt mellan tänderna. Det gör att de kan skapa stora problem. Detsamma gäller för övrigt även för kex. En helt okej efterrätt - men långt ifrån något att äta dagligen.

  5. Honung: Ta gärna lite honung i teet, men undvik att använda det i matlagningen - Lex Nigella Lawson. Honung klibbar sig fast och skadar tänderna. Det är dessutom svårt att borsta bort.

  6. Kaffe och Te. Skadar inte tänderna mer än att de ger fula missfärgningar. Något som emellertid inte är alltför trevligt. Dra gärna ner på intaget.

  7. Vin. Vin är - liksom läsk och juice - en sur dryck som fräter på emaljen. Det spelar heller ingen roll om du väljer rött, vitt eller rosé: problematiken är densamma gällande frätningen. Rött vin är dock sämre sett ur ett annat perspektiv. Det innehåller tanniner och det leder i sin tur till missfärgningar.

  8. Glass. Glass hör sommaren till. Glass innehåller både sötningsmedel och olika kemikalier som skadar tänderna. En strut då och då är okej, men det ska aldrig gå till överdrift. Har du småbarn? Prova att göra egen glass där du använder mindre socker. Med frukt kan du ändå få fram samma söta, goda smaker.

  9. Popcorn. Popcorn är ett bättre snack än chips och ostbågar - men det finns en hård kärna att tänka på här. Ett bett i kärnan kan leda till tandskador. Det bör således intas en viss försiktighet i samband med att popcornskålen åker fram på lördagskvällen.

  10. Oliver: Samma sak gäller här som för popcorn: undvik att bita i kärnan. Fler än en patient har besökt en tandläkare akut efter att ha ätit oliver utan att tänka sig för. Välj gärna oliver vars kärnor är urtagna för extra säkerhet.
Allt inom tandvård i Malmö
21 Mar 2022