Tandhygienist Malmö

En tandhygienist arbetar bl a med att förebygga karies och ta bort tandsten för att motverka tandlossning och för att ge patienten en god tandhälsa.

Din tandhygienist i Malmö

Den stora skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist ligger i att den senare arbetar mer förebyggande. Tandläkaren har en längre utbildning och en mer gedigen grund att stå på - något som innebär att denne kan sköta alla typer av behandlingar. Tandhygienisten jobbar mer utanpå tänder medan en tandläkare även kan arbeta inuti dessa. Det ger en bra bild av skillnaden.

Den viktigaste uppgiften en tandhygienist har är ett förebygga sjukdomar och tandskador. Detta i kombination med att motverka en pågående sjukdomsutveckling.

Vad gör en tandhygienist? – Tar bort tandsten, polerar tänder, ger rådgivning och mycket mer

Tandhygienisten brukar under en normal arbetsdag exempelvis polera tänder, ta bort tandsten, förebygga tandlossning samt rengöra alla tänder. Utöver detta ger tandhygienisten även rådgivning inom allmän tandvård, visar hjälpmedel och tipsar om produkter som kan underlätta för patienten i framtiden.

tandhygienist Malmö

Genom att ha både tandhygienister och tandläkare i vårt team så kan vi effektivisera vården och ge alla våra patienter rätt vård till rimliga priser. Vår personal samarbetar hela tiden och ger varandra stöd och hjälp. Det skapar en sund och säker miljö där du som patient får exakt den vård och omsorg du behöver.

Rådgivning om daglig skötsel av dina tänder

Utöver att hjälpa till med att ta bort tandsten och förebygga karies kan en tandhygienist även komma med handfasta förslag på hur du bör sköta dina tänder på en daglig basis.

Vi rekommenderar att du:

  • Borstar dina tänder två gånger om dagen i minst två minuter per gång.
  • Använder fluortandkräm och en mjuk tandborste som är snäll mot tandköttet.
  • Använder mellanrumsborste eller tandtråd för att komma åt mellan tänderna så att smuts och matrester inte ligger kvar.
  • Regelbundet besöker en tandläkare för att se till att dina tänder mår som de ska

Förberedelser inför ett besök på vår tandläkarmottagning

Inför ett tandläkarbesök så finns det vissa saker som du kan göra för att underlätta processen. Vi ser först och främst gärna att du fyller i ett frågeformulär som du får i samband med att du anmäler dig i receptionen. Frågorna handlar om ditt allmäntillstånd. Är du förkyld, äter du någon medicin, har du någon typ av sjukdom? Det finns även frågor som rör din livsstil och om du exempelvis röker eller snusar.

En annan detalj handlar om obehag och rädsla. Vi har tagit fram behandlingar och undersökningar med detta i åtanke där vi fokuserar på trygghet. Det kan innebära att exempelvis en behandling delas upp i omgångar för att patienten ska kunna återhämta sig. Det handlar även om en ökad pedagogik där vi arbetar på ett mer förklarande sätt. Vid behov kan vi även erbjuda lugnande.

I övrigt då? Ja, det är ingen dum idé att borsta tänderna innan besöket. Vi har både engångs-tandborstar och tandkräm till hands som du kan låna. Kom gärna i tid också, det kan finnas luckor som gör att din undersökning kan starta lite tidigare. Vi har bekväma väntrum där du kan slå dig ner innan vi ropar upp ditt namn. Välkommen!

Ett brett utbud av tandvårdstjänster