Vad gör en tandhygienist?

Målsättningen för oss - och för dig som patient - är att ge dig rätt förutsättningar att få behålla dina tänder genom resten av livet. Det innebär att karies och tandsten ska behandlas och att tandlossning ska motverkas. Detta - och mycket mer - sköts av en tandhygienist.

Den stora skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist ligger i att den senare arbetar mer förebyggande. Tandläkaren har en längre utbildning och en mer gedigen grund att stå på - något som innebär att denne kan sköta alla typer av behandlingar. Tandhygienisten jobbar mer utanpå tänder medan en tandläkare även kan arbeta inuti dessa. Det ger en bra bild av skillnaden.

Den viktigaste uppgiften en tandhygienist har är ett förebygga sjukdomar och tandskador. Detta i kombination med att motverka en pågående sjukdomsutveckling.

Ta bort tandsten, polera tänder, rådgivning och mycket mer

Tandhygienisten brukar under en normal arbetsdag exempelvis polera tänder, ta bort tandsten, förebygga tandlossning samt rengöra alla tänder. Utöver detta ger tandhygienisten även rådgivning, visar hjälpmedel och tipsar om produkter som kan underlätta för patienten i framtiden.

Genom att ha både tandhygienister och tandläkare i vårt team så kan vi effektivisera vården och ge alla våra patienter rätt vård till rimliga priser. Vår personal samarbetar hela tiden och ger varandra stöd och hjälp. Det skapar en sund och säker miljö där du som patient får exakt den vård och omsorg du behöver.

Förberedelser inför ett besök på vår tandläkarmottagning

Inför ett tandläkarbesök så finns det vissa saker som du kan göra för att underlätta processen. Vi ser först och främst gärna att du fyller i ett frågeformulär som du får i samband med att du anmäler dig i receptionen. Frågorna handlar om ditt allmäntillstånd. Är du förkyld, äter du någon medicin, har du någon typ av sjukdom? Det finns även frågor som rör din livsstil och om du exempelvis röker eller snusar.

En annan detalj handlar om obehag och rädsla. Vi har tagit fram behandlingar och undersökningar med detta i åtanke där vi fokuserar på trygghet. Det kan innebära att exempelvis en behandling delas upp i omgångar för att patienten ska kunna återhämta sig. Det handlar även om en ökad pedagogik där vi arbetar på ett mer förklarande sätt. Vid behov kan vi även erbjuda lugnande.

I övrigt då? Ja, det är ingen dum idé att borsta tänderna innan besöket. Vi har både engångs-tandborstar och tandkräm till hands som du kan låna. Kom gärna i tid också, det kan finnas luckor som gör att din undersökning kan starta lite tidigare. Vi har bekväma väntrum där du kan slå dig ner innan vi ropar upp ditt namn. Välkommen!

Ett brett utbud av tandvårdstjänster