Hur länge håller skalfasader?

Allt fler väljer skalfasader och man gör detta av både funktionella och estetiska skäl. Har man tänder som exempelvis drabbats av frätning så kan man placera skalfasader på dessa och få ett nytt leende igen. Samma sak om man lider av gula, missfärgade tänder: genom skalfasader slipper man det problemet. Men hur länge håller skalfasader?

Skalfasader har blivit ett populärt alternativ för personer som vill ha vita, fräscha tänder. Snarare än att genomföra en tandblekning så väljer man en mer permanent behandling i form av skalfasader.

Detta innebär att man besöker en tandläkare som slipar ner tänderna och där fasaderna sedan cementeras fast. Något som, beroende på vilket material och beroende på vilken tandläkare som genomfört behandlingen - kan hålla i upp till 25 år. Skalfasader kan även användas för att dölja sprickor i tänderna eller för att dölja tänder som slagits av.

Skalfasader av plast - ett billigt alternativ

Ser man till material så finns det två stycken att välja mellan. Dels så finns skalfasader av plast och dels så finns det fasader som tillverkas av porslin. Skillnaden mellan dessa handlar om både livslängd och om pris. Fasader av plast är betydligt billigare - en kostnad mellan 800 kronor och 2000 är rimligt - och de har dessutom en fördel i att de tillverkas på plats. Väljer du plastfasader så tar tandläkaren fram dessa - genom att fästa lager på lager på tanden - samma dag och det krävs således bara en sittning. En sittning som dock kan ta lite tid.

Livslängden för plastfasader är det negativa: de håller mellan 2-5 år. Resultatet är emellertid tilltalande och det syns ingen skillnad mellan skalfasader i plast och dina ordinarie tänder. Ett bra alternativ, men där det negativa måste tas med i beräkningen. Ett lågt pris och en kort livslängd kan på sikt innebära att kostnaderna blir väldigt höga. Därför kan istället porslinsfasader vara ett bättre alternativ.

Skalfasader av porslin - dyrare, men längre livslängd

Väljer man skalfasader av porslin så tillverkas dessa av en tandtekniker. Det tar någon vecka och där man först utgår från storleken och formen på de ordinarie tänderna samt efter dina önskemål gällande färg och nyans. Under tiden får man ofta provisoriska fasader.

Priset för porslinsfasader är högt. Mellan 5-10.000 kronor per tand får man räkna med. Handlar det om flera tänder så kan kostnaden således sticka iväg ganska rejält. Den höga kostnaden ska emellertid ställas mot den långa livslängden: skalfasader av porslin kan hålla i upp 25 år. Detta, i kombination med ett perfekt, estetiskt resultat, bör läggas i vågskålen.

En fördel med skalfasader är, oavsett plast eller porslin, att de inte missfärgas av exempelvis kaffe, thé, cigaretter eller rött vin: de är konsekvent vita och fräscha.

Allt inom tandvård i Malmö
19 Mar 2021