Tandpetare, tandtråd eller tandtrådsbyglar?

Vilken lösning är mest effektiv för att rengöra mellan tänderna?

Att borsta tänderna två gånger om dagen är en absolut nödvändighet för att bli av med kariesangrepp och för att hålla skadliga bakterier borta. Det är dock inte tillräckligt. Man måste även se till att rengöra där tandborsten inte kommer åt.

Att göra rent även mellan tänderna är väldigt viktigt. I samband med att du äter så kan matrester leta sig in mellan dina tänder. Om dessa rester inte tas bort så kan det bildas bakterier som letar sig in mellan tandköttsfickorna. Det kan i sin tur leda till att du drabbas av tandlossning som en följd av en inflammation.

Tandlossning handlar dessutom om en långsam process där det finns få symptom. Detta gör att vikten av att rengöra mellan tänderna blir stor. I kombination med tandborstning och regelbundna besök hos en tandläkare kan man förskonas från att drabbas av tandlossning - eller andra otrevliga överraskningar i framtiden.

Hur rengör jag mellan tänderna på bästa sätt?

Det finns några olika möjligheter att rengöra mellan sina tänder. Tandpetare är ett exempel, tandtråd ett annat och tandtrådsbyglar ett tredje. Det finns även mellanrumsborstar och tandstickor som kan användas. Av alla dessa så är egentligen den traditionella tandpetaren det sämsta alternativet då en sådan inte kommer åt på djupet. Den används med fördel för att peta bort något som fastnat och är synligt mellan två tänder och lite efter tandköttskanten. Mer än så är det inte. Tandpetaren kan användas som ett substitut och när du exempelvis besöker en restaurang och måste göra rent dina tänder. I övrigt och i det egna hemmet så är något av de andra alternativen betydligt bättre.

Tandtråd är effektivt att använda och kommer åt på djupet mellan tänderna. Det som kan vara svårt är att hantera den på rätt sätt. Många upplever att det känns klumpigt och att man har svårt att nå längre bak i munnen. Det är också något som stämmer: tandtråd kräver en viss teknik och har man exempelvis större händer så kan det vara svårt att rengöra mellan tänder längre bak i munnen.

Av den anledningen så kan tandtrådsbyglar vara en bättre lösning. Byglarna är enklare att använda och om du dessutom väljer en variant med dubbel tråd så kommer du åt även om det är väldigt tätt mellan dina tänder. Det är ett bra alternativ och definitivt något att överväga. Många tandläkare rekommenderar tandtrådsbyglar framför den traditionella tandtråden och visst finns det också fog för detta.

Tandhygienisten tar bort tandsten

Oavsett hur noga du är med tandtråd eller tandtrådsbyglar så bör du komplettera din egen ansträngning med professionell hjälp i form av en tandhygienist. Tandsten kan ändå bildas och den måste tas bort. Det gör inte särskilt ont och det tar heller inte så lång tid - givet hur mycket tandsten som finns, och var den sitter.

Genom att årligen besöka en tandhygienist så upptäcks eventuella problem i god tid och åtgärder kan sättas in. Det är en viktig del av tandskötseln och det ger dig goda förutsättningar till ett liv med friska, starka tänder.

Allt inom tandvård i Malmö
3 May 2021