Välj rätt tandborste och tandkräm till dina barn

Tandborste och tandkräm för barn

Det finns otroligt mycket för barn ute på marknaden idag, det gäller även tandborstar och tandkräm. Hur ska man egentligen tänka som förälder för att välja rätt? Det är tyvärr inte så enkelt att det finns en lösning som fungerar från det att barnet är nyfött tills dess att barnet är tonåring. Vi guidar dig till att göra rätt val när du skall välja tandborste och tandkräm till ditt barn!

Att tänka på vid val av tandborste

Om vi börjar med tandborsten så skall den vara så mjuk som möjligt med ett litet huvud som passar barnets mun. Om barnet skall börja borsta själv är det bra om handtaget är anpassat för barnets hand så hen kan hålla tandborsten med ett stadigt grepp. Idag finns det tandborstar speciellt utvecklade för barn i olika åldersspann som till exempel 0-2 år eller 5-8 år. Från det att barnet är 3 år kan hen använda en eltandborste. Det finns många fina och roliga tandborstar, ett sätt att göra tandborstningen roligare kan vara att låta barnet få välja en tandborste med figurer som hen tycker extra mycket om.

Tandborsten är uttjänt när stråna börjar spreta och den ser sliten ut. Man skall byta barnets tandborste minst var tredje månad och alltid ifall barnet haft magsjuka eller halsfluss.

Tandkräm och fluormängd efter ålder

Precis som med tandborstar finns det mycket olika tandkrämssorter att välja på. De flesta har en mild smak av godis eller frukt. När man väljer tandkräm skall man se efter vad den har för fluormängd och att mängden passar för ens barns ålder. Ofta står det på tuben för vilken ålder tandkrämen är lämplig. Barn skall ha lite fluor i tandkrämen från att de får sina första tänder. För små barn behövs inte så mycket tandkräm, ytterst lite. Mellan 2-6 år kan man ha en klick lika stor som barnets lillfingernagel. Från det att barnet är 6 år rekommenderar man cirka 2 centimeter tandkräm. Om inte allt det får plats på tandborsten kan man ta hälften till överkäken och sedan resten till underkäken.

Borsta barnens tänder

En vuxen bör hjälpa barnet borsta sina tänder från det att barnet får sin allra första tand tills dess att barnet är i 12 årsåldern. Man borstar tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll. Låt gärna tänderna få vila från mat och dryck minst två timmar efter tandborstningen.

Ibland är det svårt att få borsta barnens tänder men man ska inte tvinga dom på tandborstningen trots att det är viktigt. Vid tvång finns det risk att barnen utvecklar en negativ känsla kring tandborstning och det är mycket kontraproduktivt. Det kan underlätta att leka och busa, kanske sjunga en sång. Då brukar det gå att få borsta tänderna på barnet. Om du behöver hjälp eller har frågor kring tandborstning och barn skall du kontakta din tandläkare så kan de visa och ge exempel på hur du kan tänka och göra.

Allt inom tandvård i Malmö
14 Nov 2021