Vegetarisk mat – bättre för tandhälsan?

Är vegetarisk mat bättre för tandhälsan?

I västvärlden har många gått över till en vegetarisk kost i någon form. Man äter antingen lite kött - eller inget kött överhuvudtaget - och gör detta dels av etiska skäl, med omtanke om klimatet eller av den enkla anledningen att vi mår bättre av vegetarisk kost. Gällande det senare så finns det emellertid vissa saker som man behöver vara medveten om. Vegetarisk mat har visat sig vara problematisk för våra tänder.

Gällande vegetarisk mat så är det viktigt att se saken ur ett större perspektiv. Det kan vara en bra idé att välja denna kosthållning som ofta är bra för kroppen. Man känner sig lättare, man känner sig piggare och man känner att man bidrar till en lite bättre värld. Att välja bort kött helt eller delvis kan definitivt vara en bra lösning om man känner att det ligger i linje med de egna behoven.

Väljer man att äta vegetarisk mat så är den stora nackdelen den att man måste äta lite mer - och att man exempelvis måste kontrollera näringsintaget på ett tydligare sätt: hur mycket fett får du i dig, hur mycket proteiner och hur många kolhydrater finns på din tallrik? Det man får naturlig genom att äta kött och fisk måste adderas på annat sätt.

Det är en nackdel som hör ihop med en annan sådan. Nämligen den att vegetarisk mat visat sig vara dålig för vår tandhälsa. Det är överraskande för många.

Vegetarisk kost kan ge frätskador på tänderna

Det stora problemet med vegetarisk mat är att den kan ge skador på tänderna. Studier visar att vegetarianer löper dubbelt så hög risk att drabbas av frätskador på sina tänder än vad köttätare gör. Frågan är varför? Det finns några anledningar till detta:

  • Frukt och sura livsmedel. Frukt blir en bas i på den vegetariska menyn. Frukt innehåller väldigt mycket vitaminer och andra härligheter som våra kroppar behöver, men det innehåller även en högre halt av syrligheter. Detsamma gäller även för vissa grönsaker. Det sura fräter på emaljen och gör att tänderna blir svagare och svagare. Dessutom så pekar mycket på att många vegetarianer har problem med att tillföra kroppen rätt mängd av essentiella aminosyror - något som bidrar till att bygga starkare tänder.
  • För många måltider: Vegetarianer äter lättare mat och det gör att de ofta känner sig hungrigare än personer som inkluderar kött i kosten. Småätande är vanligt och detta innebär att tänderna aldrig riktigt får vila. Det gör att tänderna blir mer mottagliga för olika angrepp och bidrar till att frätskador på emaljen blir mer påtaglig.

Så kan du bromsa utvecklingen

Det som är farligt med frätskador på emaljen är att det är svårt att upptäcka innan det är försent. Och, det är även svårt att göra någonting åt det om man drabbats. Äter du vegetarisk mat så är det därför viktigt att du regelbundet besöker en tandläkare för att kontrollera dina tänder i allmänhet och emaljen på dessa i synnerhet.

Det gör att en negativ utveckling kan bromsas innan det är försent. En tandläkare kan bland annat ge råd om hur du kan agera i hemmet. Råd som kan innebära att du äter mindre av frukt och sura saker, att du undviker tandblekningar - som även de sliter på emaljen - samt att du fokuserar på att äta mer regelbundet i syfte att ge tänderna vila mellan måltiderna.

Tandläkaren kan även ge tips om hur du kan öka din salivproduktion. Den är viktig. En alltför torr mun kan ge ökad risk för frätskador.

Allt inom tandvård i Malmö
5 Mar 2021