Kan man laga sprickor i tänderna? De allra flesta människor har sprickor i tänderna och givet detta så kan man även säga att de allra flesta inte alls störs av dessa.
Tandsprickor kan uppstå som en följd av att man ätit för kallt, ätit varm mat eller där man bitit i någonting hårt. Gnisslar man tänderna under natten så kan även detta bilda sprickor i tänderna. Det kan även handla om en naturlig följd av åldrande. Om tandsprickor börjar leda till värk så bör man boka in en tid hos en tandläkare.
Om det handlar om en akut skada där en större spricka i en tand uppstått så bör du direkt söka hjälp. Antingen genom att åka till akuten eller genom att ringa en tandläkarmottagning som har akuttandläkare verksamma. Det är viktigt att få hjälp så snart som möjligt i sådana lägen.
Även om du känner att den spruckna tanden inte skulle påverka dig nämnvärt så är det bra att boka in en tid för en undersökning. Tandsprickor läker inte ut sig själva och det finns alltid en risk att kariesangrepp uppkommer. Något som kan skapa problem i framtiden och där exempelvis en tandförlust kan bli den yttersta konsekvensen.
Hur behandlar man sprickor i tänderna?
Vissa sprickor i tänderna är så pass små och ofarliga att de inte behöver någon behandling. Det kan däremot vara bra att följa upp och se att dessa inte vuxit sig större. Det sker då i samband med den årliga - minst - undersökningen hos den tandläkare man valt.
Större sprickor kan komma att behöva behandlas och beroende på vilket typ av problem - eller hur pass omfattande skadan är - så finns också olika behandlingsmetoder. Var på tanden sprickan finns spelar även det roll sett till vilken åtgärd som tandläkaren sätter in. Någon av följande behandlingar är emellertid några av de vanligare då en tandläkare rekommenderar lämplig behandling mot en tandspricka:
- Tandfyllning. Detta är den vanligast åtgärden och den som är enklast att utföra. Tandläkaren använder antingen plast eller porslin för att fylla igen sprickan. Detta återställer den normala funktionen och ger dig som patient ditt normala leende tillbaka. Fyllningen anpassas efter hur dina ordinarie tänder ser ut. Förr användes normalt amalgam, men det är ett material som inte längre används då det innehåller kvicksilver.
- Rotfyllning. Om det handlar om en mer omfattande spricka där även tandens pulpa påverkats så kan en rotfyllning vara det alternativ som rekommenderas. Vid en rotfyllning så filas pulpan bort med små filar och där den sedan ersätts med guttaperka - ett gummimaterial - som förhindrar att framtida infektioner uppkommer. En rotfyllning är ett relativt stort ingrepp som kan kräva flera olika behandlingstillfällen. Vissa upplever smärta efteråt, men den kan normalt stävjas genom vanliga värktabletter.
- Krona. Det är heller inte ovanligt att man rekommenderas att sätta fast en krona - av metallkeramik eller porslin - på den skadade tanden. Kronan tillverkas av en tandtekniker och möter upp de ordinarie tändernas estetiska utformning vad gäller form, färg och storlek.
Andra inlägg
- 10 livsmedel som ger hål i tänderna
- Lider du av torr mun / muntorrhet?
- Välj rätt tandborste och tandkräm till dina barn
- Minska risken för tandsten
- Hygien på en tandläkarmottagning
- Laga hål utan bedövning
- Hur utbildar man sig till tandläkare?
- Tandpetare, tandtråd eller tandtrådsbyglar?
- Hur fungerar bidrag för tandvård?