Har du frätskador på tänderna? Det är långt ifrån omöjligt. Frätskador på tänder blir allt vanligare och detta som en följd av att vi idag äter och dricker mer livsmedel med lägre PH-värde. Det är inte socker som orsakar frätskador. Det är syra.
Frätskador på tänderna är idag vanligare än vad som förr var fallet. Det är oroade och särskilt sett till att det är barn och ungdomar som är tydligast drabbade. Frätskador är svåra att upptäcka och till skillnad mot skador som exempelvis karies så är det inte bakterier som ligger bakom. Frätskador kommer av surheten i olika drycker och livsmedel. Emaljen bryts ned och det kan innebära att frätningen till slut når tandbenet - något som skapar stora problem.
Så upptäcker du frätskador på tänderna
Det kan vara svårt att upptäcka en frätskada utan att ta hjälp av en tandläkare i Malmö. Men, det finns emellertid indikationer som kan påvisa att man har frätskador på sina tänder och som kan vara värda att hålla utkik efter. Upplever du att tandens yta blivit matt - eller att tanden ändrat form - så kan det tyda på en frätskada. Likaså om du känner smärta eller ilningar. En tredje sak att hålla under lupp gäller tandens färg. Blir tanden mörkare så tyder detta på en frätskada.
Det som gör frätskador så speciella gäller framförallt det senare. Man kan, som en följd av att tanden blir mörkare, dra slutsatsen om att den blivit missfärgad. Detta kan skapa två problem. Det ena är att man låter tanden vara och där man inte bryr sig om det man tror vara en missfärgning. Det leder då till att frätskadan blir allvarligare.
Det andra problemet är att man vill få vita och vackra tänder igen. Något som i många fall innebär att man beställer hem ett kit för en tandblekning. En tandblekning på tänder med frätskador rekommenderas inte. Det kan förvärra problematiken och göra att både smärta och ihållande ilningar uppkommer. Därför så rekommenderas också att man alltid genomgår en undersökning innan man går vidare med planer på att bleka sina tänder.
Kan man undvika frätskador på tänderna?
Ja, det kan man göra. Genom att tänka på vad man äter och på vad man - framförallt - dricker så kan man skona sina tänder. Detsamma gäller hur man äter och dricker. Det du ska undvika är exempelvis läsk, juice, vin, energidrycker och sportdrycker. Du ska även undvika surt godis och sura frukter.
Hur du äter och dricker kommer också att påverka frätningen. Drick gärna sura drycker med ett sugrör - gurgla aldrig! - och undvik att exempelvis suga på en surare godis. Ju kortare kontakt livsmedlet har med dina tänder, desto bättre är det. Bäst är naturligtvis att helt avstå eller att kraftigt dra ner på intaget.
Hur lagar man frätskador på tänderna?
Frätskador på tänderna behandlas på olika sätt. En emalj som skadats och blivit tunn kommer, tyvärr, att förbli tunn och därmed också ge ett sämre skydd. Därför är det också viktigt att söka hjälp i tid så att man kan få rådgivning kring hur man kan undvika att förvärra skadan.
Det går även att - vid kraftiga frätskador - sätta skalfasader på tänderna. Dessa tillverkas av antingen porslin eller av komposit och där priset och hållbarheten varierar beroende på vilket alternativ du väljer. En porslinsfasad kan hålla i mellan 15-20 år och kostar mellan 8-12.000 kronor per tand. Komposit är billigare - mellan 800-2000 kronor/tand - men där är livslängden kortare. En skalfasad av komposit håller normalt mellan två till fem år.
Andra inlägg
- 10 livsmedel som ger hål i tänderna
- Lider du av torr mun / muntorrhet?
- Välj rätt tandborste och tandkräm till dina barn
- Minska risken för tandsten
- Hygien på en tandläkarmottagning
- Laga hål utan bedövning
- Hur utbildar man sig till tandläkare?
- Laga sprickor i tänderna
- Tandpetare, tandtråd eller tandtrådsbyglar?
- Hur fungerar bidrag för tandvård?